Vježba evekuacije učenika u slučaju potresa – Časopis Zaštita

Hrvatska udruga za promicanje tehnika i vrijednosti civilne zaštite “eRIpio” je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Srednjom školom za elektrotehniku i računarstvo, i uz potporu Udruge Radio mreža za opasnost (RMZO), organizirala pokaznu vježbu na temu evakuacije učenika iz škole u slučaju potresa. Nakon već održanih sličnih vježbi u riječkim srednjim Medicinskoj i Ekonomskoj školi, vježba provedena 11. listopada je nastavak pozitivnog iskustva.
Nositelj vježbe bila je udruga “eRIpio” (30 pripadnika), koja je, zbog specijalističkih znanja njenih pripadnika, od posebnog značaja za sustav zaštite i spašavanja u Primorsko-goranskoj županiji. Cjelokupna priprema i praćenje operativnog dijela vježbe, u cilju kasnije raščlambe, snimana je bespilotnom letjelicom od strane pripadnika RMZO-a.

Cilj vježbe bila je provjera postojećeg plana evakuacije Srednje škole, demonstracije tehnika spašavanja u slučaju potresa (u cilju prezentacije mogućih načina spašavanja za učenike i osoblje škole), demonstracija iz osnova pružanja prve pomoći, tehnički zbor specijalističke opreme RMZO, ali i promidžba službe u civilnoj zaštiti u cilju dragovoljnog uključivanja mladih u postrojbe civilne zaštite.

Pokazna vježba sastojala se od šest različitih cjelina:
•    Evakuacija učenika i nastavnika srednje škole u cilju provjere već postojećeg plana evakuacije (praćenje)
•    Absail i okomito spuštanje unesrećenog uporabom alpinističke pelene
•    Spašavanje unesrećenog tehnikom preklapanja
•    Spašavanje unesrećenog uporabom “Tirolske priječnice”
•    Tehničko – taktički zbor: Izlaganje specifične specijalističke opreme koju koristi RMZO
•    Raščlamba provedene evakuacije osoblja, učenika i nastavnika srednje škole.

Vježbi su nazočili načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ, dožupan Marko Boras Mandić i pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

Vježba je ocjenjena iznimno uspješnom, a dobiveni rezultati poslužiti će za ažuriranje postojećeg Plana evakuacije srednje škole te implementaciju pozitivnih iskustava na pokazne vježbe koje će u narednom periodu biti organizirane u ostalim srednjim školama na području PGŽ-a. (R. Bačnar)