Vatrogasna karavana “Sava 2016.”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Dubrava ove godine od 5. do 7. kolovoza 2016 po prvi puta organiziralo je Vatrogasnu karavanu „Sava 2016“. Riječ je o  edukativno-rekreacijsko-turističko-zabavnoj manifestaciji koja obuhvaća tri županije; Zagrebačku, Sisačko-moslavačku i Brodsko-posavsku, te 232 km adrenalinskog događaja na rijeci Savi, s logističkom pratnjom na kopnu. Cilj manifestacije bilo je okupljanje i povezivanje vatrogasnih društava s područja RH uz rijeku Savu, s naglaskom na obnovu prethodno stečenih znanja iz područja rukovanja čamcima, operativno-taktičkog postupanja prilikom spašavanja na vodi, u cjelini za zakonito, profesionalno, stručno i kvalitetno postupanje u službi.

Karavanu je u vodenom i cestovnom konvoju ukupno činilo 50 članova iz JVP Zagreb, VP Kutina, VP Sisak, DVD Resnik, DVD Branovec, Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba i Brodsko-posavske županije te organizatora DVD Dubrava.

Nakon okupljanja i radnog sastanka u domu DVD-a Rugvica, krenulo se u Oborovske Novake na spuštanje čamaca u rijeku Savu, odakle je po lijepom i sunčanom vremenu krenuo plov.

U Lijevoj Martinjskoj Vesi zapovjednom plovilu pridružuje se tim Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, dok se u cestovnom konvoju jedan član RMZO-a (Luka – 9A3ELB) pridružuje vozilu hitne medicinske pomoći, a drugi (Zoran – 9A4DD), ostaje u logističkom vozilu konvoja.

Prvi predah karavane bio je u mjestu Palanjek, uzvodno od Siska u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje DVD djeluje još od davne 1907. godine a članovi su se doista potrudili osigurati okrijepu kavom i osvježavajućim napicima na čemu smo im bili vrlo zahvalni.

Daljnji put karavana je nastavila prema mjestu Gušće, gdje je organizirana duža pauza za odmor i ručak. U tom trenutku uspostavljena je veza s trećim članom RMZO-a (Stipom – 9A5NLO) koji je iz Bjelovara krenuo prema Jasenovcu kao krajnjem odredištu prvog dana. Kako su u sklopu cestovne karavane bila i quad vozila, lokalnom je stanovništvu izvšrena je njihova prezentacija s demonstracijom vožnje. Dio ekipe RMZO-a logističkim vozilom konvoja direktno se upućuje u Jasenovac, gdje s trećim članom uspostavlja centar veze podižući HF i VHF sustave (službeni kanali i HAM opseg). Uspostava i provjera veze obavljena je fonijom s postajama u Zagrebu (9A5EX) i Kostreni (9A4AA), te preko repetitora R3A Kutina i na službenim simpleksnim kanalima prema taktičkom rasporedu.

Cestovni dio karavane u međuvremenu je zahvatilo olujno nevrijeme te je došlo do manjih zapreka u vidu odlomljenih grana i srušenog stabla na cesti, no članovi konvoja sve su riješili bez većih problema pa je nastavljen put prema Krapju, gdje se u lokalnom DVD-u čekalo na prolaz riječnog konvoja. Na putu prema Jasenovcu, članu cestovnog konvoja probušila se guma na prikolici, te je posredstvom RMZO-a prenijeta poruka u Jasenovac o potrebi vulkanizerskih usluga. Cestovni i riječni konvoj stigli su u Jasenovac u 19:00 h. Nakon zbrinjavanja plovila i smještaja u lokalnom domu, uslijedila je večera i druženje s domaćim stanovništvom i članovima lokalnih DVD-ova uz veselje, pjesmu i ples.

Ekipa RMZO-a slobodno vrijeme iskoristila je za upoznavanje zainteresiranih članova DVD-a i drugih gostiju sa svojim radom i aktivnostima u sustavu zaštite i spašavanja, ali i radioamaterskim hobijem u cjelini. S obzirom da se olujno nevrijeme pojačavalo, HF sustav veze iz sigurnosnih razloga privremeno je prekinuo s radom. Po smirivanju nevremena, nakon 30ak minuta, daljnji rad nastavljen je na radioamaterskim opsezima do kasnih noćnih sati.

Dan drugi

Po obavljenom doručku i pripremi plovila, karavana je nastavila put prema konačnom odredištu Davoru. Prema predviđenom planu, radi okrijepe i ručka prethodno se zaustavila u mjestu Orubica, gdje su s članovima lokalnog DVD-a razmijenjena iskustva te je demonstriran rad quadcopter drona.

Dio ekipe RMZO-a ponovo je ranije napustio karavanu i otišao u Davor gdje podiže HF i VHF sustav te u rad pušta ALE i WinLink. Dolaskom karavane u Davor, intenzivno su počele pripreme za izvođenje predviđene vježbe u koju se RMZO uključuje u pružanju logističke potpore.

U 18:30 sati počela je vježba po sljedećem scenariju: na brodu-teglenici izbija požar, ima ozlijeđenih osoba. Po dojavi centra 112, alarmira se lokalni DVD koji izlazi na mjesto događaja, izvlači ozlijeđene te pristupa gašenju požara iz čamaca i s kopna. Zbog mogućnosti izlijevanja goriva iz plovila, preventivno se postavlja plutajuća brana. Po procjeni zapovjednika intervencije, radi pregleda podvozja broda u pomoć se poziva ronilačka ekipa. Pregledom se pronalazi još jedna unesrećena osoba, te se pristupa njenom izvlačenju na obalu, gdje  liječnica HMP može samo konstatirati smrt uzrokovanu teškim ozljedama glave. Za vrijeme izvođenja vježbe dva člana RMZO-a rade na održavanju veza već spomenutim načinima, dok treći član sudjeluje u osiguranju perimetra vježbe.

Po uspješno obavljenoj vježbi, večera i druženje održano je na mjesnom trgu u sklopu tradicionalne manifestacije 15. Ribarske večeri. Nakon „prospavane-vesele“ noći, vatrogasna karavana uputila se cestovnim konvojem prema Zagrebu.

Na kraju valja spomenuti da su uz već spomenute članove DVD-ova i JVP-ova u u organizaciji sudjelovali i predstavnici DVD Rugvica, DVD Davor, DVD Brezovica, DVD Oborovo, Hrvatske gorske službe spašavanja i tvrtke Komteh d.o.o. dok su potporu pružili DVD Orubica, DVD Gušće, DVD Jasenovac, DVD Palanjek, DVD Krapje, JVP Nova Gradiška i Ministarstvo unutarnjih poslova – Služba za granicu policijske uprave Brodsko-posavske.

(Pripremio: Zoran Turković , 9A4DD)