RMZO – priključak na radio mrežu DUZS-a

Temeljem rješenja DUZS-a, Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja udruga RMZO je dobila priključak na radio mrežu DUZS-a.
Odobrenje se odnosi na korištenje radio mreže DUZS-a u svrhu zaštite i spašavanja te je odobren pristup u VHF analognu radio mrežu operativnih snaga zaštite i spašavanja DUZS-a i HF-ALE koja je u fazi razvoja.
Ocijenjeno je da uloga građanskih udruga u sustavu zaštite i spašavanja svake županije je izuzetno važna pa tako i Primorsko-Goranske, te je prepoznata u akcijama traganja i spašavanja, što se pokazalo u akcijama prošle godine tijekom poplava.
Jedan od ciljeva DUZS-a je razvoj radiokomunikacijske infrastrukture za krizne situacije kako u PGŽ tako i šire, koja se temelji na specijalističkim građanskim udrugama.
Predložen je radni sastanak vezano za korištenje radio sustava DUZS-a kako bi se sustav gradio koordinirano i u potpunosti interoperabilno.
Udruga RMZO dobila je za svoje uređaje ID brojeve koji su nužni za nesmetano funkcioniranje unutar sustava, a o svemu su obaviješteni i PUZS Rijeka, dok je sa djelatnicima JVP Rijeka održan i kratki radni sastanak kako bi se ne samo suradnja već i kapaciteti mogli podići na korist cjelokupne zajednice.