Sastanak sa udrugom eRIpio

Kako je na području PGŽ eRIpio jedina udruga koja kako glavni programski zadatak ima za cilj promiviranje vještina i podizanje kapaciteta civilne zaštite logična je što tješnja i kvaltetnija obostrana suradnja pošto težimo istom cilju u Sustavu zastite i spašavanja.

Kako bi se nivo vještina koje su u konačnici komplementarne digao na obostranu korist dogovorene su zajedničke vježbe i edukacijske radionice.

Prva zajednička aktivnost će se održati na dan Civilne zaštite, dok je za travanj dogovorena terenska vježba na podrucju Blatuša-Petrova Gora.

Edukacijeske radionice obuhvaćat će teme koje su neophodne za rad u Sustavu ZiS-a tako da će na prvoj biti tema ustroj sustava zastite i spasavanja i mehanizmi unutar njega.
Nakon toga slijedi tema sustava veza, mogućnosti, ogranićenja i način komunikacije unutar Sustava, te sam rad sa ručnim, mobilnim i stacionarnim uređajima na raznim frekvencijskim opsezima.

Osobno bih preporučio svima, a pogotovo ambicioznijim članovima radionicu topografije, koja se mozda ne čini usko vezana uz našu domenu, ali je nužna kako bi se infrastruktura i MTS pravilno, funkcionalno i racionalno rasporedio na terenu, a da o koordinaciji i podršci snagama ne govorimo.

Članovima udruge eRIpio smo samo ukratko predstavili naš rad pošto se radi o ljudima koji već dugi niz godina djeluju te su jako dobro upoznati sa problematikom kojom se mi bavimo, a večina se i osobno osvjedočila na manjkavostima postojećeg sustava veza.
Članovi udruge eRIpio skoro su u pravilu i članovi DIP CZ Rijeka tako da su u prošloj godini sudjelovali na svim aktivnostima od Gorskog kotara, poplavama u Bosni te na poplavljenim područjima Slavonije ovoga ljeta.